Vet mer om Adidas

Vet mer om Adidas

Historien om det världsberömda och omåttligt populära märket Adidas har sin början år 1924 med tillverkning av skor, när de två tyska bröderna Adolf och Rudolf Dassler gjorde slag i sina drömmar. Tillverkningen växte snabbt och idag finns märket i alla jordens hörn och bärs flitigt av människor i alla åldrar. Historien om Adidas och dess skor bjuder på hissnande siffror och de tre ränderna som idag är ett kännetecken var från början något helt annat.

Historia

Vid företagets start fanns inte namnet Adidas, utan de gick då under Dassler-skor.

Efter andra världskrigets slut beslagtogs bröderna Dasslers fabrik av den amerikanska armén fram till 1947, då de bestämde sig för att gå skilda vägar. Kvar blev Adolf Dassler, eller Adi Dassler och Adidas växte fram i större och större skala eftersom, och idag är märket ett av världens största inom tillverkning av skor och kläder.

Viktiga år

Det var under VM 1954 som Adidas och deras skor tog världen med storm. Främst var det dom fotbollsskor som bars av det västtyska laget under turneringen som fick ett rejält uppsving, tack vare sina skruvdobbar. Under samma år tillverkades över 450 000 par och 1959 öppnades nya fabriker. 1962 började företaget använda de tre strecken på sina kläder och några år senare ökade konkurrensen kraftig på marknaden men märkets stod sig starka. När sonen Horst tog över delar av företaget år 1976 tillverkade man 45 miljoner par per dag.

De tre strecken

Adidas kännetecken för många av deras produkter är tre ränder, kända under uttrycket die drei strefifen, som betyder just de tre strecken. De löper längs byxben och jackärmar och är en stor del av varumärket. Streckens syfte var till en början att stabilisera sportskor men började sedan användas flitigt på alla typer av produkter. Märkets symbol var från i tidiga skedet en jordglob men den försvann redan 1972, till fördel för de tre strecken.

Det råder inga tvivel om att Adidas är, och alltid har varit väldigt populärt både vad gäller skor, kläder och andra produkter. Bara det faktum att tillverkningen varit så hög som 45 miljoner par per dag är något utöver det vanliga. Produkter från märket finns att hitta i de flesta sportaffärer men även i andra butiker som säljer märkesprodukter.