Ingen ostbricka är komplett utan bra tillbehör

Ingen ostbricka är komplett utan bra tillbehör

När du har valt vilka ostar som din ostbricka ska innehålla är det dags att börja tänka på tillbehören. Du bör helst välja tillbehör som kompletterar de olika ostarnas smaker och texturer. Det finns några klassiska och säkra alternativ som du kan luta dig emot, eller så kan du välja att vara lite mer våghalsig. Läs vidare för att få tips på bra tillbehör till brickan!

En ostbricka är inte komplett utan kex och bröd

En ostbricka bör kompletteras med bra tillbehör som förhöjer hela smakupplevelsen. Det finns många klassiska val att välja bland, såsom charkuterier och bär. Men om sanningen ska fram är det få av de olika tillbehören som ger samma dimension som kex och bröd. Därför bör du överväga att komplettera din bricka med följande tillbehör:

  • Knäckebröd. Detta är ett krispigt och smakrikt alternativ som håller sig fräscht länge. Knäckebröd finns i flera olika smaker och passar utmärkt med både milda och starka ostar.
  • Baguette. Detta klassiska franska bröd har en krispig yta och ett luftigt inre. Baguetten är perfekt att skära i tunna skivor och servera tillsammans med ostar och charkuterier.
  • Fikonkex. Är du på jakt efter ett sött och smakrikt kex? Då kan du med fördel välja ett kex med torkade fikon och nötter. Ett sådant ger en intressant kontrast till ostens smaker och konsistenser.

Lägg gärna till lite frukt och grönt på din bricka

Även om ingen ost- och charkuteribricka är komplett utan kex och bröd innebär detta inte att du måste avstå från att lägga till ytterligare tillbehör på brickan. Du kan med fördel komplettera med frukt och grönt såsom:

  • Äpplen och päron. Färska äppel- och päronskivor erbjuder en söt och krispig kontrast till ostens krämighet. De kan också doppas i honung eller serveras med valnötter för att tillföra en extra smakdimension.
  • Vindruvor. Söta och saftiga vindruvor är en klassisk och uppskattad komponent på ostbrickan. De kan serveras hela eller halverade och passar utmärkt med både milda och kraftiga ostar.
  • Fikon. Färska eller torkade fikon ger en söt och rik smak som kompletterar ostens smaker, särskilt när det kommer till blåmögelostar.