Infraröd bastu och hur det påverkar hälsan

En infraröd bastu är ett smidigt sätt att basta. De är billiga i drift, enkla och snabba att starta upp och bjuder på behagliga sessioner. Temperaturen är mycket lägre än i en traditionell bastu, något som många tycker öppnar upp för längre stunder i värmen.

Strålarna penetrerar huden, vilket gör att lika höga temperaturer inte krävs för att sätta igång svettningen. Det är lätt att andas, och luften blir inte så fuktig som den blir i en vedeldad bastu, där vatten hälls på de uppvärmda stenarna.

Infraröd värme kommer med många fördelar. Men hur är det egentligen för hälsan?

Infraröd värme är naturligt

Något som först kan behöva klargöras är att infraröd värme är helt naturligt. Det kan förvisso låta ”konstgjort”, men det är precis samma typ av värme som kommer från solens strålar. Tänk dig en vinterdag med stark, värmande sol – det är inte nödvändigtvis så att luften omkring dig värmer dig, utan snarare strålarna på ett mer direkt vis. En del menar till och med att IR-värme är bättre än till exempel en brasa, eftersom den sistnämnda kan göra huden torr och dessutom göra rummet mer syrefattigt.

Hälsofördelar och risker med infraröd bastu

Det bör nämnas att forskningsunderlaget inte är särskilt starkt för samtliga hälsofördelar. Det finns en hel del studier för traditionella bastur, men de är av förklarliga skäl något färre när det gäller IR-bastur.

Det finns ingen forskning som stöder att det skulle finnas negativa hälsoeffekter förenade med att bada infraröd bastu. De vanliga försiktighetsåtgärderna bör alltid vidtas – det vill säga att man inte stannar för länge, dricker vatten och att man rådgör med läkare om man tar vissa mediciner. Precis som med en traditionell bastu finns det också risker om man är gravid, har hjärtsjukdom eller är berusad.

Följande hälsofördelar brukar uppges av tillverkare och återförsäljare av infraröd bastu:

  • Bättre sömn
  • Mer avslappnad
  • Detox
  • Viktminskning
  • IR-bastu lindrar smärta och ömhet i muskler och leder
  • Klarare och fastare hud
  • Förbättrad blodcirkulation
  • Hjälp för personer med kroniskt trötthetssyndrom.

Även om du inte personligen märker av samtliga hälsofördelar, så är det fortfarande något som känns skönt. Dessutom bidrar en session i en infraröd bastu till det allmänna välbefinnandet genom att göra dig mer avslappnad. Därutöver, är det ett perfekt tillfälle att få en stund för sig själv.