Välj sko efter terräng

Innan du köper ett par nya vandringskängor bör du fundera på i vilken slags terräng och miljö du i huvudsak ska använda dem. Om du till exempel ska vandra i terräng som är relativt besvärlig och stenig bör man satsa på en högre känga så man slipper få in stenar i skorna och för att få stadga av det högre skaftet. Detsamma gäller om man bär på tung packning eftersom man då behöver kängor som är stabila och som dämpar bra. Tänk också på att vandringskängor ska klara av väta och fukt samtidigt som de måste kunna andas. Yttersulan ska vara tålig och kunna ge stöd och bra grepp på underlaget även i en mer ojämn terräng. På vandringskängor.se kan du läsa mer om kängor, funktion och annat som rör dessa ämnen.

Ska du vandra i huvudsak i jämn terräng kan det vara skönt med en lättare sko som inte är lika robust. Se dock alltid till att kolla sömmarna på insidan av skon. Dels kan de skava på foten och dels gäller att ju färre sömmar skorna har desto bättre står de emot väta och läckage. Tänk också på vilken årstid du tänkt använda dem. Det är varken skönt att ha för varma kängor på sommaren eller för dåligt fodrade kängor under höst och vinter.

Rätt skor för dina fötter

När du väl har fått en uppfattning om detta är nästa steg att ge dig ut i butikerna och börja prova.  Man kan aldrig prova vandringskängor för många gånger! Tänk på att det är av största vikt att hitta en sko som verkligen sitter bra på foten då du ska klara att gå längre sträckor utan att få ont i fötterna. Gör inga spontana inköp ett par dagar innan du ska ge dig ut på ditt vandringsäventyr, det är dömt att misslyckas. Se istället till att ha god framförhållning så att du kan prova kängorna i lugn och ro och även hinna gå in dem en del innan det är dags att vandra. Ett par ingångna kängor är det absolut ultimata för vandringen. Satsa därför på kvalitet och slitstarkhet så kan du ha mycket nytta av kängorna lång tid framöver.