Så kan du förhindra falsklarm

Ett larmsystem är idag mer eller mindre en nödvändighet för att skydda hemmet. Genom att ljuda högt när någon gör inbrott, kan larmet såväl skrämma bort inbrottstjuven som larma dig och dina familjemedlemmar om det pågående inbrottet. Ibland kan dock ditt larm leva lite av ett eget liv.

Våra tips för att förebygga falsklarm

Ingen gillar falsklarm – varken du själv, dina grannar eller larmcentralen. Här får du veta hur du med enkla medel kan förhindra att falsklarm utlöses.

  1. Ditt larmsystem har ett batteri i kontrollpanelen. Detta förväntas kunna driva systemet i cirka fem år, och batteriet ser till att ditt larm fungerar även om du skulle drabbas av ett strömavbrott. Ett dött batteri innebär dock falsklarm. För att förhindra att detta inträffar, bör du byta ut batteriet med jämna mellanrum. Börja med att stänga av strömtillförseln till ditt larmsystem, avlägsna framsidan av kontrollpanelen med hjälp av en skruvmejsel och avlägsna batteriet. Köp och sätt in ett ersättningsbatteri. Se till att köpa det nya batteriet innan du byter ut det gamla, så du kan sätta in det direkt.
  2. Avlägsna framsidan på eventuella infraröda sensorer i bostaden och avlägsna insekter och spindelnät innan du monterar dem på nytt.
  3. Se till att framsidan på kontrollpanelen och dina infraröda sensorer sitter som de ska, så du inte råkar utlösa ett larm på grund av att larmsystemet tror att någon ha mixtrat med dessa.
  4. Placera inte dina infraröda sensorer i närheten av värmekällor, såsom diskmaskiner, torktumlare eller element.
  5. Stäng alla fönster innan du larmar på. Om gardiner, växter eller inredningsdetaljer rör sig på grund av vindpustar, kan detta leda till att ditt larm utlöses.
  6. Vissa trådlösa larmsystem kan påverkas av fjärrkontroller och andra trådlösa enheter. Om larmet utlöses varje gång du byter kanal på din tv, kan du behöva välja en annan trådlös kanal på ditt larm via kontrollpanelen.
  7. Larmsystem med övervakning, d.v.s. de system som är kopplade till en larmcentral via telefon, kan utlösa ett falsklarm om ett avbrott i telefonin uppstår. Kontrollera därför med jämna mellanrum att telefonen fungerar och att den fortfarande är ansluten till larmenheten.

Genom att skaffa en smart larm får du hjälp med installationen och den hjälp du behöver för att slippa de flesta scenarior med falsklarm och ditt hem kommer vara tryggt skyddat.