Luftfuktare för ett bättre hem

Luftfuktare för ett bättre hem

Särskilt på vintern kan luften i ditt hem bli torr, vilket är dåligt för dig, dina möbler och eventuella växter. En enkel lösning är att skaffa en luftfuktare. Här förklarar vi hur de fungerar och varför de är bra att ha.

Så funkar en luftfuktare

Vintern är den årstid då vi spenderar som mest tid inomhus, men det är även den tid på året då inomhusluften är som torrast. En luftfuktare gör luften fuktigare och lättare att andas. Du reglerar själv vilken fuktighetsnivå du vill ha, men en optimal relativ luftfuktighet är mellan 40 och 50 %. Med hjälp av en hygrometer håller du koll på luftfuktigheten. Dessa är ibland inbyggda i luftfuktaren och ibland får du köpa en separat. Storlek på luftfuktare väljer du beroende på hur stort ditt hem är, eller hur stor yta du vill nå. En standardluftfuktare når en yta på cirka 60 kvadratmeter.

Många luftfuktare är ultrasoniska, vilket betyder att de kan producera både kall och varm ånga. Luftfuktaren skapar en dimma som sprids med hjälp av vibrationer. Det finns även evaporativa luftfuktare, vilket innebär att den har ett luftfuktningsfilter som absorberar vatten.

Varför bör du köpa en luftfuktare?

Det finns flera fördelar med att ha en luftfuktare hemma, både för dig och din ekonomi och för dina växter och möbler.

  • Växter: Om luften är torr i din bostad kommer dina växter att frigöra mer fuktighet, vilket i sin tur innebär att du måste vattna dem oftare.
  • Energispar: När luftfuktigheten är högre känns det varmare, vilket betyder att du inte behöver använda lika mycket energi på att värma upp din bostad.
  • Möbler: Lite beroende på vilken typ av möbler du har är luftfuktighet olika viktigt. Särskilt trämöbler och parkettgolv mår mycket bättre i fuktig än i torr luft.
  • Hud, naglar, läppar: Din hud kan lättare bli uttorkad om du vistas mycket i torr luft, och detsamma gäller dina naglar och dina läppar.
  • Andning: Fuktigare luft är lättare att andas, särskilt om du har astma.

Det är viktigt att du kontinuerligt underhåller din luftfuktare för att den ska ha önskad och inte motsatt effekt. Om den inte rengörs kan det bildas bakterier och mögel som sprids i luften. Du bör även byta filter regelbundet för att undvika detta.

Det finns luftfuktare för många olika behov och typer av hem, så tveka inte att kontakta en återförsäljare för att få råd kring vilken luftfuktare som passar ditt hem och dina behov bäst.