Kontorslandskapet förändras

Kontorslandskapet förändras

Dagens kontor har inte många likheter med hur kontoren var uppbyggda på 80-talet. Framförallt är det flexibilitet och digitalisering som förändrar kontorens funktion. Men det handlar i vissa fall om kostnadsbesparingar. 

Efterfrågan på lediga kontor i Stockholm är stor – men vad hyresgästerna efterfrågar idag skiljer sig markant mot hur efterfrågan såg ut för 30 år sedan. På 80-talet var det en självklarhet att alla skulle ha ett eget kontor och öppna kontorslandskap fanns bara på vissa ställen. Nu är det mycket mer ovanligt. Flera trender ligger bakom denna ändring. 

Kostnaden för kontor kan pressas

I centrala Stockholm är efterfrågan mycket hög vilket även skapar högre priser för de lediga kontor som finns. Med flexibilitet och möjlighet att jobba hemifrån kan till och med vissa företag välja att pressa ner kostnaden för kontorsplatserna genom att inte ge alla anställda en varsin plats. Det blir helt enkelt mer kostnadseffektivt att välja ett mindre kontor och sedan komplettera med att hyra mötesrum per timme om detta krävs. Detta gäller däremot främst i Stockholm som sticker ut rejält gällande kostnad per kvadratmeter. 

Dockningsbart skapar flexibla platser

Med en laptop kan de anställda jobba var som helst – när som helst. Detta gör även att kraven på kontorslandskapen har ändrats. Det viktiga är att snabbt kunna komma igång med dagens arbete, kunna skriva ut samt koppla upp sig på wifi. I vissa fall dockas datorn in i dockningsstationer för att en bättre arbetsställning ska kunna skapas. 

Cowork för microföretaget

En hel del lediga kontor i Stockholm har köpts upp (eller hyrs) av företag som sedan erbjuder flexibla kontorshotell. En växande trend är cowork. Kortfattat handlar det om en mix av en flexibel arbetsplats och nätverkande inom kontorshotellet. 

Söker du lediga lokaler – eller annat alternativ?

Hittar ni inte några lediga lokaler som passar era behov? Är prisbilden för hög i Stockholm? Fundera på vad det finns för alternativ. 

  • Kontorshotell

Betala bara för ett mindre ledigt kontor i Stockholm men få tillgång till gemensamma köksytor, vilorum, reception och restaurang. Framförallt vänder sig kontorshotell till de allra minsta företagen. 

  • Flytta utanför stadskärnan

Sök inte bara lediga lokaler inom Stockholm – Se på alternativen. Skulle det gå att låta de anställda jobba på distans via hemmet eller ett rum i ett kontorshotell på sin egen hemort?