Fyra tips för dig som ska köpa cykel

Fyra tips för dig som ska köpa cykel

Cykeltyp, budget, ramstorlek och val av butik. Är man någorlunda seriös när man ska köpa cykel krävs det en del eftertanke för att hitta rätt modell. Den allra viktigaste punkten på listan nedan är troligtvis valet av cykeltyp. Om du ska pendla till jobbet med packning dagligen, är en mountainbike kanske inte det bästa valet. Ska du tvärtom cykla på tuffa skogsvägar är en klassisk herr- eller damcykel inte ett särskilt gott val. 

Välj rätt typ av cykel

Som nämnt nyss, är typen av cykeln det första att ta ett beslut kring. Identifiera vad du ska använda cykeln till (åka i skogen, pendla till jobbet eller åka riktigt fort?) och välj cykel därefter. 

För dig som vill åka tuffa turer på tuff terräng är mountainbike ofta ett givet val. För den som vill pendla kortare sträckor till jobbet kan en klassisk herr- eller damcykel fungera utmärkt. För den som vill göra lite av varje, kan en hybridcykel vara det bästa valet. Om du istället vill åka riktigt fort, är troligen racercykeln det rätta valet för dig. 

Ramstorlek

För dig som ska köpa cykel och letar efter något som verkligen passar dig, är ramstorleken avgörande. Ska du dessutom cykla lite mer utmanande är storleken på ramen kritisk för att kunna åka med självsäkerhet och bekvämlighet. Det bästa är troligtvis att inte chansa, utan att istället fråga en cykelhandlare om vilken storlek som kan tänkas passa dig. Om du ska köpa cykel och får en i fel storlek blir åkningen inte bara tråkig – utan i extremfallet kan det faktiskt innebära risker för säkerheten. 

Budget

Innan du börjar scanna igenom det enorma urval som finns på marknaden, bör du först bestämma dig för hur mycket du kan tänka dig att lägga. Det här gör ditt letande betydligt mer tidseffektivt, och du kan undvika att förälska dig i de allra dyraste och finaste cyklarna som finns i butikerna. 

Gränsen bör dock inte bara gälla uppåt – utan också nedåt. Visserligen kan kvaliteten aldrig helt och hållet avgöras på priset, men i en del fall är det en god indikator. Hittar du en cykel som är betydligt billigare än andra liknande modeller, bör du undersöka varför det är så. Med det sagt behöver det inte bli dyrt att köpa cykel men, som alltid, får man vara beredd att betala för kvalitet.